SALON VJENČANICA

REVERI NA VJENČANJU

U današnje vrijeme reverom se naziva cvijet koji se nosi na vjenčanju na sakou mladoženje, kuma i ostalih gostiju. Naziv je i nastao od skraćene verzije „cvijeta za rever“  jer sama riječ rever označava dio  sakoa ili jakne.

Reveri se u pravilu dijele kod mladenke kao znak dobrodošlice. Ako neki gosti dođu tek u restoran, njima se podijele tamo.

Pričvršćuju se pribadačom na odjeću gosta ili su već tako napravljeni da imaju malenu kopčicu već na sebi, ali treba pripaziti da budu stabilni kako se ne bi okretali i padali.

Nekada se na vjenčanjima za goste koristio ružmarin, koji se bijelom trakom. Još i danas netko voli ružmarin, te ga koristi, ali traku usklađuje s ostalim detaljima na vjenčanju.
Reveri za mladoženju, kumove i roditelje, trebali bi biti bogatiji od revera za ostale goste. Mladenka ne treba rever, jer umjesto toga ona ima svoj prekrasni buket.

U novije vrijeme, novitet su narukvice za gošće na vjenčanju umjesto revera. One su vrlo praktične, s obzirom da su pribadače od revera znale ostavljati ružne tragove na tankim i osjetljivim haljinama.

One su izgledom vrlo slične reverima i napravljene su od istih cvjetića, traka, perlica… U pravilu mogu biti nešto veće od revera, jer ako su premalene, neće doći do izražaja, ali opet neka ne budu ni prevelike kako ne bi previše smetale gošćama. 

Created by Studio 111 Tešanj